Dne 3. března
2023 se na 1. stupni Základní školy ve Verneřicích konala
prezentace Veletrhu zdraví, kterou uspořádal kolektiv
pedagogů 1. st. společně se svými žáky. Akci předcházel
projektový týden, kdy se každá třída zabývala zvolenou
tématikou. Žáci se dozvěděli spoustu zajímavostí, zažili
různé výtvarné aktivity, kde se snažili ztvárnit zvolené
téma. Třídy se také se svými pedagogy věnovaly pohybovým
aktivitám, ale i přípravě zdravých pokrmů. Děti si pro
diváky na závěrečnou prezentaci připravily představení
tématu, občerstvení, ale i drobné dárečky.
1. třída
prezentovala zdravé svačinky, ovoce a zeleninu. Udělali
zdravý jídelníček a připravili různé ovoce na občerstvení,
ovocné jednohubky a veselé svačinky. Prezentaci zakončili
společnou rozcvičkou.
2. třída
prezentovala jídelníček – vyvážený a zdravý příjem
potravin. Formou velkoformátové malby a koláže společně
vytvořili rozměrnou potravinovou pyramidu, kde zobrazili
správný poměr příjmu potravin, a také malbu s obrázky
veselého a smutného žáka – to podle potravin, kterými se
živí. Společně nám řekli báseň a zatančili, část písně
doprovodili hrou na ozvučné trubky (boomwhackers).
Vyrobili si korunky s obrázky zdravého jídla.
3. třída si
vybrala jablka – nazvali se „jablíčkový tým“. Vystavovali
různé odrůdy jablek. Uměli říct slovo „jablko“ v mnoha
jazycích. Od žáků jsme se mohli dozvědět, proč je jablko
zdravé a člověku prospěšné, řekli nám, co všechno se dá z
jablek udělat. Nacvičili si pro nás krátkou pohybovou
inscenaci na píseň o jablíčku. Žáci si vyrobili svá týmová
trička. Pro nás, diváky, nasušili jablečné křížaly, které
rozdávali v přesně naváženém množství v sáčcích
výměnou za vymyšlený rým na slovo „jablko“.
4. třída se
zabývala tématem cukr. Na začátku jsme společně hádali
tajenku. Dozvěděli jsme se, kde a z čeho se cukr vyrábí a
jaká je historie kostky. Každý žák nám sdělil nějaké
informace. Měli pro nás připravenou pohádku o cukrovém
panáčkovi, cukrové panáčky si v týdnu vyrobili.
Zjišťovali, jaký vliv má na tělo bílý cukr. Ukázali nám, v
čem se nachází zdravé cukry. Spočítali, kolik cukru jeden
žák ve svých svačinkách nanosí s sebou do školy za
rok. Vystavili běžné a dětmi oblíbené potraviny a nápoje a
ke každému přiložili tolik kostek cukru, kolik obsahuje
daný výrobek. A také pro nás upekli zdravé sušenky bez
cukru – s přidáním přírodních cukrů.
5. třída se
zabývala vodou a jejím vlivem na lidský organismus. Žáci
nám sdělili, čím si celý týden procházeli a následně nám
pustili video prezentaci, ve které jsme mohli vidět výběr
jejich týdenních aktivit. Informovali nás o tom, proč je
pitný režim důležitý. Jeden den si udělali výlet ke dvěma
studánkám – pod Velkou Javorskou a do Louček. Zjistili, že
ze země pramení čistá a pitná voda, kterou si mohou
načepovat a pít. Zkoumali, která komu chutná lépe, ve
třídě pak hodnotili chuťové vlastnosti těchto vodních
zdrojů, ale i mnoha dalších. Vyrobili prostorové modely
pramenů vody. Měli jsme možnost ochutnat různé druhy vod:
minerální vody z lázeňských pramenů s vysokým
obsahem minerálních látek, čisté vody ze studánek, ale i
vody z vodovodního řadu. Informovali nás o
samokontrole našeho zdraví a pitného režimu – základem je
sledovat barvu, odstín a pach moči. Zkoumali vlastnosti
vod a dělali jednoduché chemické pokusy. Vyrobili pro
diváky náhrdelníky, které jsme si mohli vzít.
Na prezentaci
byli vždy žáci a učitelé ostatních tříd, škola se otevřela
veřejnosti a pozvala k účasti také rodiče. Akce se
velice podařila.
Sára Balážová, Adéla Němečková