Seznam alergenních složek
Dne 13. prosince
2014 nabývá účinnosti Nařízení Evropského parlamentu a Rady EU č.
1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům.
Podle
něho se musí každý spotřebitel dozvědět, zda se v nabízené
potravině nebo pokrmu vyskytují alergeny, jejichž seznam je v
nařízení
uveden.
Skupiny
alergenních
potravin budou na našem jídelníčku vyznačeny číselným kódem (viz
seznam
a obr.).
Nařízení č. 1169/2011 uvádí tento seznam alergenů:
- obiloviny obsahující lepek
- korýši a výrobky z nich
- vejce a výrobky z nich
- ryby a výrobky z nich
- jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- sójové boby (sója) a výrobky z nich
- mléko a výrobky z něj
- suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- celer a výrobky z něj
- hořčice a výrobky z ní
- sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
- měkkýši a výrobky z nich